Категорије
Takmičenje

ElektRobot će predstavljati Srbiju na svetskom FLL takmičenju u Grčkoj

Tim ElektRobot koji čine deca osnovnih škola iz Priboja i Prijepolja i tri mentora, predstavljaće Srbiju na svetskom prvenstvu u robotici First Lego League.

U subotu 12.06. održano je regionalno First Lego League takmičenje (finale Adria regije) u Sloveniji. Na takmičenju su učestvovala 24 tima iz zemlje i regiona koja su plasman izborila na prethodno održanim državnim takmičenjima.

Zbog pandemije Covid19 ovogodišnje regionalno takmičenje održano je online. Samim tim, potpuno nova vrsta izazova postavljena je pred naš tim. Prilično skroman budžet u odnosu na ostale ekipe uspeli smo da nadomestimo iskustvom mentora i znanjem i veštinama članova ekipe, koji su pokazali neverovatnu motivaciju, snalažljivost, inovativnost i timski duh koji je oduševio sudije koje su kilometrima daleko, „preko mreže“, pratile i ocenjivale naše nastupe u 4 različite kategorije.

Naš tim izborio je plasman među tri najbolje ekipe iz regiona, i pored ekipe iz Celja (Slovenija) i ekipe iz Zagreba (Hrvatska) predstavljaće ovaj deo evrope i Srbiju na svetskom takmičenju.

Svetska smotra robotike, na kojoj će učestvovati preko 2000 dece iz preko 100 zemalja, održaće se u Grčkoj, takođe online, od 24-27. juna.

„Neverovatan uspeh je ostvaren, i jako sam srećna i ponosna na ceo tim. Gotovo 8.meseci priprema je iza nas ali za finiš moramo naći snage i koncentracije. Motivacija naravno ne nedostaje nikome od nas.

Kada uzmete u obzir da smo jedina ekipa koja je učestvovala na takmičenju južno od Kragujevca, jedini tim koji čine deca iz ruralnog područija poput Priboja i Prijepolja, što nam je dodatno komplokovalo organizaciju zbog svakodnevnih putovanja i da smo sa potpuno podmlađenim timom uspeli da izborimo plasman u finale svatskog prvenstva, naš uspeh je zaista ogroman!“, ističe Anica Pavlović mentor ekipe i osnivač UO ElektRobot.

Ekipa ElektRobot u narednim danima nastavlja svoje pripreme. Cilj je unaprediti nastup u robotskoj igri koja će biti emitovana online i otvorena za javnost. Zatim, poboljšati dizajn robota i modifikovati prezentaciju kada je inovativni projekat u pitanju, i naravno potpuno se prebaciti na engleski jezik što će biti dodatni izazov i fantastična prilika da se članovi ekipe oprobaju i u prezentovanju stručnih tema na engleskom.

Četiri člana ekipe će u danima takmičenja imati završne prijemne ispite u svojim školama, i fantastično je to da oni razmišljaju jedino o tome na koji način će prijemni što pre završiti i pridružiti se svojoj ekipi. Kada to čujete shvatate koliko im je zapravo ceo proces priprema zabavan i koliko uživaju.

Pratite naš nastup 25. i 26. juna, linkove ćemo podeliti na našoj FB stranici par dana ranije i navijajte za ElektRobot i SRBIJU.:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *